27/07/2017

Fitnessbranschen idag..PT, Coach, Schema, ”Copy and Paste”..

Hej!

Hösten närmar sig, så även studier och tävlingar.

Hela september kommer jag inte jobba någonting i gymmet överhuvudtaget!

Vill du boka personlig träning för augusti har jag tider följande datum:
10/8 förmiddag
14/8, 16/8 och 18/8 förmiddagar
21-25/8 förmiddagar och några ”strötider”
28-31/8 några ”strötider”

Vill du boka mig för senare i höst så maila.
Vill du anlita mig som tävlingscoach bör du kontakta mig snarast.
Vill du ha tränings/kostupplägg eller coaching i detsamma kör jag på som vanligt då jag arbetar med det hemifrån.

www.ccfitnesspt.se
ccfitnesspt@gmail.com
+46 70 657 05 29

 

 

FITNESSBRANCHEN IDAG

 

Dagens inlägg berör något som är otroligt populärt nu; onlinecoaching, coaching, PT och ja..det jag arbetar med. Jag vill ge en ärlig version från mig personligen.

Jag är utbildad Internationell Personlig Tränare genom PT-School 2013. Jag har även diplom i Svensk Klassisk Massage -14 och massage för idrottsskador på nacke och rygg -15 genom Göteborgs Massageskola. Samt Internationell Licens som Kostrådgivare från Pauluns 2015.

Utöver detta har jag en treårig gymnasieutbildning med inriktning idrott (vilket bl.a nutrition och anatomi ingick) och likaså en privatskola i högstadiet med inriktning idrott. Jag har spelat hockey på högsta juniornivå, provat ”alla” sporter och tävlat inom fitness 10-12 gånger. Trots detta ser jag mig verkligen inte som en ”guru”, vilket verkar vara en fluga idag.

Jag har en lista med priser och tjänster. Jag tar betalt för mina tjänster och mitt arbete. Jag har lagt ned mycket tid och pengar på mina utbildningar och att ta mig dit jag är idag. Jag hjälper gärna de som frågar om tips på gymmet, men när det kommer till att lägga upp en plan, alltså ett arbete – då kopplas mitt yrke och tjänster in.

Likt många andra tränare runt om i Sverige, har även de liknande tjänster och priser, mer eller mindre.

Men vem ska man anlita? Vem är bäst?

Något som slår mig är alla dessa människor som gått en ”snabbkurs” och skaffat licens som PT, alternativt tävlat en gång, ”kan allt” och ska sedan sälja sina tjänster- vad kan de ge dig? De kanske lyckas ett par, tre gånger med att kopiera sitt upplägg till en vän som gör bra resultat. Detta visas stolt upp. Medan en annan klient misslyckas helt och detta tas inte upp alls.

Här ser inte tränaren till den individuella personen och har inte kunskapen att hjälpa alla. Utan använder ideologin ”One Size Fits All”.

Hur är det med efterarbetet? Har tränaren förberett klienten på vad som kommer efter en diet? Fullföljs det?

Jag kommer i detta inlägg använda mig själv som exempel, mina personliga erfarenheter och hur jag ser på mig själv. När jag skriver kost,- eller träningsscheman är jag noga med att kolla upp vem som ska köpa det till att börja med. Vad dennes mål är och om det är realistiskt. Jag är även noga med att påpeka följande: ”Köper du ett schema av mig, då gör jag det efter hur jag TROR är det bästa för dig. Men jag känner inte dig och vet inte hur din kropp svarar. Därför rekommenderar jag ”onlinecoaching” under x antal månader där vi kan bolla fram och tillbaka och finna något som håller i längden. Med ett schema rakt upp och ned är det i stort sett tack och hej, sedan ditt eget ansvar att följa det och återkoppla till mig.” – Tyvärr går de flesta på priser och väljer just bara ett schema utan någon vidare återkoppling, men då har de ett val och en grund till mitt erbjudande i alla fall.

 

Det finns även exempel på när jag tackar nej till ett arbete eller hjälpa någon. Det kan ha olika anledningar, nu i veckan tackade jag nej då målen kändes ganska orimliga och personen ifråga snabbt lade fram frågor om vilka preparat han skulle använda och hur han skulle gå tillväga. Hur jag ser på olagliga preparat är en helt annan historia som finns nedprintad här på bloggen sedan något år tror jag. Men kort och gott är det inget jag har kunskaper i och avsäger mig genast ett sådant ansvar eller uppdrag. Där vet jag vissa som är så ”pengakåta” och tackar ja till allt, bara för att göra sig en slant.

Vad gäller scheman så har jag en grund byggd i Excel och Word där jag i stort sett kopierar, klistrar in och försöker anpassa. Jag tar även nutritionsprogrammet ”Dietist” till hjälp. Samt Matkalkyl.se och Bodybuilding.com. Således kan schemana se väldigt lika ut på pappret, men det är olika övningar, veckor, tänk, set, reps, mängder, mått och livsmedel. Men strukturen är densamma från grunden.

Med coaching kan jag hela tiden se utveckling genom personlig kontakt, social mediekontakt, bilder, mått, med mera. Samt sedan känna av när personen i fråga har funnit en balans och kan köra på själv. Ibland rekommenderar jag även vissa klienter till andra coacher för att de skall lära sig mer och se andra vinklar på det hela. Dessa kommer ofta förr eller senare tillbaka, för de vet att pengar inte är prio ett för mig, utan ärlighet och resultat. Även jag anlitar en tränare/coach främst för två anledningar: 1. Jag har inte den distans till mig själv för att klara av att coacha mig själv, jag får fixidéer och börjar ändra omotiverat i en redan klar plan. 2. Jag ser det som utbildning.

Ser vi till specifika mål som viktnedgång för en motionär eller en deff för en tävlande atlet bör de följa ett schema strikt för att jag skall kunna följa upp, utvärdera och förändra kontinuerligt. Då kommer vi även in på uttrycket ”cheatdays”. Där resonerar jag allt som oftast såhär:

Kör du strikt 6 dagar i veckan, då kan du unna dig en dag ”off”. Vad det är för dig personligen kommer vi finna. För mig innebär det att ”go nuts” jag äter allt en dag i veckan. Men jag har gjort detta flera år och kan handskas med det. Jag motiveras inför mina lördagar, håller mig pigg, kan träna hårt och äta strikt resten av de sex dagarna. Detta låter mig även ha ett umgänge, gå ut på krogen, fira högtidsdagar, mm.

Medans t.ex en person med- eller med tidigare ätstörningar skulle ha svårare att hantera detta. Skulle jag säga: ”ät fem munkar på lördag” skulle denna person kunna skapa en relation till dessa fem munkar.

 

Efter avslutat samarbete, diet eller tävling skulle då ett belöningssystem finnas och denna person kanske skulle äta ”fem munkar” per dag i flera månader och tappa allt. Således skulle inte det fungera just för denna. Kanske en mer balanserad och bra kost med något högre intag under alla dagar i veckan istället, med tänket att han eller hon kan ta ett glas vin med sambon en onsdag kväll utan att det sker någon större skada.

Här kan man se skillnad på coacher och coacher. Vem bryr sig? Vem gör sitt bästa? Vem kopierar och avslutar och vem kopierar och fullföljer? För jag skulle tro att de flesta coacher har en grund att stå på. En plattform. Det skulle vara för tidskrävande och framförallt onödigt att till exempel ha fem nya klienter per dag och göra alla arbeten helt olikt det andra.

När jag tränar personer i gymmet (vilket främst är motionärer där snittpersonen är en hårt skrivbordsarbetande 8-17 kvinna på 45 år) så försöker jag hitta den träningen som passar dem. Med min inriktning som såklart är styrketräning. Där vi utgår ifrån. Vissa stannar, vissa leder jag in på gruppass, Crossfit, Militärträning eller något helt annat. Det viktiga är att alla hittar sin grej.

Jag är rätt dålig på anatomi. Men jag är en jävligt bra PT för jag känner snabbt av personen och kan skapa en relation. Jag tränar inte Linda på 40 år med 4 barn likadant som Andreas på 21 år som skall tävla. Det är helt olika filosofier. Men jag är noggrann med att berätta för dem båda att det jag lär ut är det jag anser är rätt för just dem, varför jag resonerar så och alternativ till det hela. Men om någon annan kommer och säger att de ska göra annorlunda behöver heller inte det vara fel. Utan ta in det, bolla med mig och skapa en förståelse för varför just du ska göra just såhär.

Ibland har inte jag svar på alla frågor. Då försöker jag kolla upp det, alternativt hänvisar vidare till insatt person.

En som bara tagit en PT licens men inte har någon känsla, social kompetens eller egen erfarenhet – lär såklart ut exakt enligt vad denne lärt sig på utbildning och i böckerna.

En som tävlat en gång har inte hunnit lyckats, misslyckats eller skapat några erfarenheter.

Samtidigt är jag en människa precis som du, jag läser, lär och påverkas hela tiden av saker som händer och sker i livet, inom branschen, med mera. Således lär jag mig något nytt varje dag. Iblanda kan jag se tillbaka och tänka ”hur kunde jag säga sådär eller lära ut sådär”. Och så kommer det alltid vara så länge man är öppen för att ta in ny kunskap. Men jag är trygg med mig själv, har min bas och grund och arbetar utifrån den.

 

Sett till den ekonomiska biten då. Ekonomi behöver vi alla för att gå runt, ärligt men tråkigt. Jag vet vissa PT’s som skall, kan eller försöker sälja paket om 50-100 pass direkt. Där kunden ifråga binder sig till dessa. Jag vet även om coacher som tar betalt ett halvt till ett år i förväg. Inom fitnessbranschen sker detta ofta svart dessutom, omedvetet från klientens håll (vad som är rätt och orätt enligt lag är en sak, vad som är moraliskt rätt eller orätt mot din klient som betalar dyra pengar är en annan, enligt mig). Där klienten vid missnöje inte får en krona tillbaka.

 

När jag träffar en preliminärt blivande klient på en konsultation ger jag de olika alternativ, känner av läget och avslutar alltid med (såvida jag själv känner ett intresse att ta mig an denne): ”Åk hem, känn efter, sov på saken och maila mig när du bestämt dig”. Då vet jag med säkerhet att om denna vill köpa mina tjänster så känner den även tillit till mig. Jag pushar aldrig klienten att skriva avtal vid första möte. Vilket faktiskt är enkelt i den situationen då man ofta har ett rejält övertag mot den som sitter där, nervös och lite småskraj över vad som troligen komma skall. Lämna över sin kropp i en okänd mans händer liksom. Jag, och även andra personer som kan prata för sig, ta för sig och ta kommando i ett rum/konversation kan enkelt få den mitt emot att göra som man vill. Tyvärr utnyttjas detta på fel sätt av vissa.

 

Ser vi till ”SATS Syndromet” som jag kallar det, omsätter de personal i samma takt som jag byter underkläder. Det är bara sälj i fokus. Jag har många bekanta och vänner som jobbar och har jobbat där. Fokus är sälj. Den som säljer mest är bäst. Sedan kan de stå där med 12 klienter på en dag, men hur mycket fokus ligger i klienten? Orkar verkligen en PT jobba aktivt med 12 klienter på en dag? Kanske några gör det, jag fixar högst fyra till fem stycken, sedan är jag helt slutkörd i huvudet. För jag går all in för att hjälpa just den. Förarbete, efterarbete, journaler, vad sa han eller hon sist, vad sa han eller hon för fem månader sedan? Ge det där lilla extra så klienterna känner sig speciella och i fokus.

 

Vidare föreslår jag oftast månadsvis betalning. Om klienten insisterar på att betala allt för en längre period går jag tydligt igenom de finstilta i kontraktet som klienten skriver på. Bland annat att jag inte betalar tillbaka om pass ej bokas inom 30 dagar från köpedatum, kund debiteras fullt belopp om denne inte avbokar tidigare än 24 timmar innan ett pass, med mera.

 

Och (!) Jag är en människa precis som alla andra. Har en klient en bra/vettig förklaring till att de på ett eller annat sätt inte inte kan fullfölja avtalet, då har det hittills under mina fyra år som företagare ALLTID löst sig så båda parter är nöjda.

 

Jag får ofta frågan av aspirerande PT´s vilken utbildning de skall välja. Jag brukar svara att det beror helt på vem du är i grunden. Det räcker med att ta en tredagars utbildning för 20 000,- så har du din licens. Du kan gå en något längre på ett par månader för 50 000 – 100 000,- och få densamma licens och du kan ta en akademisk examen på flera år utan att få en licens. Vad är bäst för dig? Det beror på vem du är, vad du har för erfarenheter, vad din specifika inriktning är, hur nyfiken du är att lära dig och vad du har för utbildningar sedan tidigare. Så jag dömer absolut inte ut de billiga, snabba utbildningarna…Men de kan nyttjas av fel personer. De som ”köper” sin licens på en skola, medan jag och några andra åkte till Stockholm kontinuerligt under sex månader för att tenta av våra prov, samtidigt som några ytterligare gör 1 x 2 frågor hemifrån, och vi alla har likadana licenser i våra händer. Så det finns inget rätt eller fel svar i frågan på vilken utbildning som är den bästa.

 

Slutligen – anlita den du känner tillit till. Magkänslan och relationen/klicket är viktigt för att du skall nå dina resultat. Då spelar just pengarna mindre roll, då det är en investering i dig själv, din hälsa, ditt välmående och din framtid samt erfarenhetsbank.

 

Min tanke med det här inlägget är helt enkelt att få förklara min syn på det hela idag. Jag vill inte sätta mig i framsätet och trycka ned någon annan. Jag vill inte på något sätt hävda mig som ”den bäste”. Men genom den här texten kan det eventuellt uppfattas så då jag utgår från mig själv och använder mig själv som exempel. Observera att detta är min syn på det hela och skapa dig en egen uppfattning.

 

Allt gott,

Calle

Tyngre
Nocco
Gavelo
Barbells